Department of Consumer Affairs
Legal Metrology Division

Frequently Asked Questions

Question No. 1: Is it sufficient to include the required declarations under the Legal Metrology
(Packaged Commodities) Rules, 2011, only on the footwear box or need to be declared on the
footwear itself?

Answer: If all the declarations required under the rules are clearly provided on the footwear box
or on the label affixed/ appearing on it, it is not necessary to declare the same on the footwear,
separately as it is sold in the box only.

Question No. 2: Are declarations required for footwear items sold without a box?

Answer: In the absence of a box, the declarations may be made on the footwear using a tag or
sticker or by other means in the interest of consumers.

Question No. 3: For declaring the retail sale price under the Legal Metrology (Packaged
Commodities) Rules, 2011 whether the symbol of X is mandatory or the words "Rs." are also
allowed?

Answer: The declaration of retail sale price under the Legal Metrology (Packaged Commodities)
Rules, 2011 may be made either with the symbol "X" or with the words "Rs.".

Question No. 4: Whether Section 22 of the Legal Metrology Act, 2009 is applicable on Feeler
Gauges.

Answer: Section 22 of the Legal Metrology Act, 2009 provides for approval of models of weights &
measures and weighing & measuring instruments manufactured or imported in India. Section 22 is
applicable for the Weights and Measures which are listed in the Legal Metrology (General) Rules,
2011. The 'Feeler Gauges' are presently not covered under the Legal Metrology (General) Rules,
2011.

Question No. 5: Whether Section 22 of the Legal Metrology Act, 2009 is applicable on electronic
calipers, mini vernier Gauge, dial depth gauge, digital calipers, bore gauge, digital indicators?

Reply: Section 22 of the Legal Metrology Act, 2009 provides for approval of models of weights &
measures and weighing & measuring instruments manufactured or imported in India. Section 22 is
applicable for the weights and measures which are listed in the Legal Metrology (General) Rules,
2011. The 'electronic calipers, mini vernier Gauge, dial depth gauge, digital calipers, bore gauge,
digital indicators' are presently not covered under the Legal Metrology (General) Rules,
2011. Therefore, approval of model under Section 22 of the LM Act, 2009 of these equipment is
not required at present.

Question No. 6: Whether verification, stamping and sealing of weighing machines of very high
accuracy classes is required before custom clearance or after installation at the place of use?

Reply: As per Section 24/ 33 of the Legal Metrology Act, 2009 and Rule 27 of the Legal Metrology
(General) Rules, 2011, the verification and stamping of weighing machines of very high accuracy
classes is required to be done at the place of installation before putting into use.
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Question No. 7: Whether Section 22 of the Legal Metrology Act, 2009 is applicable on Load Cells?

Reply: Section 22 of the Legal Metrology Act, 2009 provides for approval of models of weights &
measures and weighing & measuring instruments manufactured or imported in India. Section 22 is
applicable for the weights and measures which are listed in the Legal Metrology (General) Rules,
2011. The 'Load Cells' are presently not covered under the Legal Metrology (General) Rules, 2011,
which may be added under these rules shortly. Therefore, approval of model under Section 22 of
the LM Act, 2009 of these load cells is not required at present.

Question No. 8: The details of Model Approval Number, manufacturer, Max, Min capacity, ‘e’ value
etc. are required to be declared on the weighing/ measuring machines at the time of manufacture
or at the time of sale on the stamping plate?

Reply: It is advisable to declare the details of Model Approval Number, manufacturer, Max, Min
capacity, ‘e’ value etc. on the weighing/ measuring machines at the time of manufacture but need
to be ensured mandatorily before sale/ putting into use.

Question No. 9: How to import the weighing machine for which approval is not required in the
country of manufacture, as per their special use for R&D or other purposes.

Reply: The import of very few weighing/ measuring instruments (not more than 5) for R&D
purposes may be done. However, these machines cannot be sold/ put into use without complying
all the requirements of the Legal Metrology Act, 2009 or Rules made thereto. The information of
such import need to be given in writing to the concerned Controller of Legal Metrology for needful.

Question No. 10: Whether the Packaged Commaodities Rules (known as LMPC Rules) are applicable
for the products imported for institutional & Industrial consumers (not for retail sale) including
declaration of MRP, consumer care details etc.

Reply: As per Rule 3 of the Legal Metrology (Packaged Commodities) Rules, 2011 the requirement
of mandatory declarations on pre-packaged commodities meant for institutional & Industrial
consumers is not required, but it should bear a declaration ‘not for retail sale’ on the package, before
sale.

Question No. 11: Whether verification and stamping of weighing machines used for R&D is
required?

Reply: As per Section 55 of the Legal Metrology Act, 2009 verification and stamping of weighing
machines used for R&D purpose is not required.

Question No. 12: Whether the declaration of "Marketed by" with complete name and address of
"Brand Owner" suffice the purpose of Rule 6(1)(a) of the Legal Metrology (Packaged Commaodities)
Rules, 2011?

Answer: Yes, the declaration of complete name and address of Brand Owner with the words

"Marketed by"/ "Brand Owner", as per Rule 10 of the Legal Metrology (Packaged Commaodities)
Rules, 2011 suffice the purpose of Rule 6(1)(a).
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Question No. 13: The outer carton normally known as shipper carton/ Transportation box with
printed net weight/ gross weight/ dimensions of the carton with commaodity inside with declarations
required under the Packaged Commodities Rules of net quantity in units /pieces, etc. Whether the
importer required to possess a weighing machine when the packaged commaodity inside the outer
carton/ shipper carton/ transportation box is not sold by weight or volume but in number.

Answer: The verified and stamped weighing machines are mandatory required for those sellers
who sell the commodities in loose. Also, rule 18(7) of the Legal Metrology (Packaged Commodities)
Rules, 2011 provides that:

"18(7) All retailers who are covered under the Goods and Service Tax and dealing in packaged
commodities whose net content declaration is by weight or volume or a combination thereof shall
maintain a electronic weighing machine of at least accuracy class III, with smallest division of atleast
1 g, with facility to issue a printed receipt indicating among other things, the gross quantity, price
and the like at a prominent place in their retail premises, free of cost, for the benefit of consumers
and the consumers may check the weight of their packaged commodities purchased from the shop
on such machine."

Question No. 14: Whether the packaged Commodities Rules require any mandatory declaration
on the outer carton normally known as shipper carton/ Transportation box.

Answer: It is in the interest of sellers/ wholesale dealers etc. to mention on the box that whether
it is a 'wholesale package' or used only for "shipping/ Transportation" purposes for clarity.

Question No. 15: Whether the provisions of the Legal Metrology Act, 2009 are applicable on Gas
Meters.

Answer: The Legal Metrology (General) Rules, 2011 were amended vide GSR 242(E) dated 21st
April, 2025 to include Gas Meters, which will come into force w.e.f. 1st September,
2025. Therefore, it is mandatory to comply all provisions of the Legal Metrology Act, 2009 before
1st September, 2025.

Question No.16: Whether the manufacturer can declare the font size on packaged commodities,
larger than what is mandated under the Legal Metrology (Packaged Commodities) Rules, 2011.

Answer: Yes, Rule 7 of the Legal Metrology (Packaged Commodities) Rules, 2011 provides for the
minimum requirement of height of any numeral and letter for declaration under these Rules and
manufacturers/ packer/ importer may make declaration in larger font size than mandated under
these rules.

Question No. 17: Whether all the declarations shall be declared on the Principal display panel itself
at one place?

Answer: Rule 2(h) of the Legal Metrology (Packaged Commodity) Rules, 2011 provides that:

“principal display panel”, in relation to a package, means the total surface area of the package where
the information required under these rules are to be given in the following manner, namely:-

(i) all the information could be grouped together and given at one place; or

(ii) the pre-printed information could be grouped together and given in one place and on line
information grouped together in other place;
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Question No. 18: Whether declaration of Unit sale price is applicable for combination packages?

Answer: As per Rules 6(11) of the Legal Metrology (Packaged Commodity) Rules, 2011 the
declaration of unit sale price is not required to be declared for a combination package or a group
package or a multi-piece package.

Question No. 19 Whether the declaration “1 N” or "1 U” allowed for the declaration of Net quantity
of combination packages?

Answer: Yes. The declaration of "1 N” or “1 U” for declaring net quantity may be used apart from
other declarations viz number, unit, set, piece, pair or such other words which represent the quantity
in the package.

Question No. 20: Whether the verification of the weighing instrument used for domestic purpose
mandatory?

Answer: The initial verification of all weighing and measuring instruments before sale/ putting into
use is mandatory.

Question No. 21: Whether the declaration of name and address of the foreign manufacturer on
the retail package of an imported product is mandatory?

Answer: As per Rule 6 of the Legal Metrology (Packaged Commodities) Rules, 2011 it is mandatory
to declare the name and address of the manufacturer/ packer/ importer. Therefore, declaration of
name & address of the importer is sufficient compliance under the Legal Metrology (Packaged
Commodities) Rules, 2011 for an imported product with declaration of Country of Origin.

Question No 22: Whether the weights or measure intended to be used for internal purposes
by industries need re-verification:

Answer: Rule 27(2) of the Legal Metrology (General) Rules 2011 provides that:

"(2) The re-verification shall be carried out on the completion of a period of,-

(a) twenty four months for all weights, capacity measures, length measures, tape, beam scale
and counter machine,

(b) sixty months for storage tanks, and

(c) twelve months for all weight or measure including tank lorry other than that mentioned in
clauses (a) & (b)

Provided that such weights or measures which are used by the industries for their internal

use and which do not affect the quantity delivered to the consumers or are not used in any
transaction or for protection, shall not require such re-verification. "
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